Tips och checklista innan du börjar flyttstäda

Flyttstäda

Innan du börjar flyttstäda är det viktigt att förstå att det inte går att grovstäda som du vanligtvis gör, utan nu måste du städa noga. Du ska t. ex. frosta av frysen, rensa golvbrunnen och plocka ur skruvar och återställa eventuella hål. Det ska vara rent och fint när nästa person flyttar in bostaden.  


Nedan finner du några tips inför flyttstäd! 

  • Börja med att flytta ut först, det bli svårt att flyttstäda med alla möbler kvar
  • Avsätt ordentligt med tid, räkna med minst två dagar beroende på hur stort boende du har
  • Kontrollera med din eventuella hyresvärd om hen har en checklista du kan gå efter 
  • Se till att du har allt städmaterial som t. ex  fönsterskrapa, mopp och skurhink, dammsugare, trasor, rengöringsmedel för alla olika ytor 

Lägg upp en en strategi och en checklista innan du börjar. Ett tips är att börja med kök och badrum och sen städa alla andra rum. Se också till att stänga dörrarna till de rummen du är klar med, på så sätt håller du koll vilka rum du har städat och du minskar risken att smutsa ner rummen igen. Slarvar med att flyttstäda kan det bli dyrt för dig, då nästa person som flyttar in i bostaden efter dig måste anställa en städfirma och då måste du stå för den kostnaden, så var noga när du flyttstädar!

Checklista 

Checklista för köket

Köket är ett av de rummen som tar längst tid att flyttstäda. Ett tips är att städa uppifrån och ner, börja alltså med taket, väggar och skåpluckor och jobba dig nedåt. Ofta är det mycket matos och fett som fastnat på luckor och väggar som kräver rejält med städning. Även kylskåp och frys behöver frostas av och städas invändigt. Glöm inte städa invändigt i hela i spisen, dra även ut spisen för att städa bakom den samt torka väggen. Samtliga tillbehör som ugnsplåtar etc skall diskas noggrant.
Spisfläkten ska också rengöras, plocka ner alla filter och lägg dem i vatten med grönsåpa för att lösa upp eventuella fettrester.

Checklista för badrummet

Badrummet behöver du oftast vara mest noggrann med när du flyttstädar. Se till att du har allt städmaterial du behöver innan du börjar. Dusch och badkar brukar behöva ordentligt med puts för att få bort allt kalk som fastnat. Se till att du putsar noga runt hörn samt rundade delar för få bort allt kalk. Det är viktigt att du även städar golvbrunnen, det är den delen som de flesta missar under flyttstäd! Eventuella speglar och duschdörrar i glas ska du putsa med fönsterputs.
Toaletten ska städas både i och runt om, ta bort toasitsen och spola av den i duschen för det bästa resultatet. Utöver detta ska du dammsuga, skura golvet och torka av väggarna. 

Checklista för samtliga rum

Vid flyttstäd av resterande rum skall tak, väggar, lister och golv också flyttstädas ordentligt. I alla rum ska du jobba dig uppifrån och ner. Börja med att putsa väggar och tak, ta bort skruvar och återställ eventuella hål. Glöm inte plocka bort småsaker som inte tillhör bostaden, som t ex klistermärken. Dammsug sen alla ytor som du kommer åt, dammsug ordentligt i hörnen och på ställen där damm lätt samlas. Som t ex hörn på fönsterkarmar och lister. Glöm inte rengöra bakom och på alla element.

Gemensamt för alla rum:

  • Våttorka i och på alla skåp och garderober
  • Putsa fönster och persienner
  • Ta golven sist, arbeta dig uppifrån och ner.
  • Våttorka golven

Få hjälp av Workscout

Om du inte har tid, erfarenhet eller städmaterial att flyttstäda själv går det alltid att få hjälp av Workscout!

Via Workscout hittar du kompetenta personer med erfarenhet och material, lägg upp ditt uppdrag här och vänta på att en scout kommer och flyttstädar åt dig!

Har du frågor, kontakta oss gärna!

Glasklart?! Lägg in ditt uppdrag här!