Sätta upp tv på väggen

Att sätta upp tv på väggen själv

Att sätta upp sin tv på väggen kan vara en hel vetenskap. Det finns betongväggar, träväggar, gipsväggar och många fler. Här kommer vi snabbt och enkelt beskriva tillvägagångssättet för hur du ska göra när du sätter upp din tv på väggen.

Här är de vanligaste väggtyperna;

  • Sätta upp tv på betongvägg.
  • Sätta upp tv på gipsvägg.
  • Sätta upp tv på trävägg.

Du behöver veta din tv:s vikt, vanligtvis finner du denna specifikationen på kartongen till tv:n, eller i instruktionsboken. Därefter behöver du bestämma dig för vilket väggfäste du behöver, ska det vara ett fast väggfäste eller ett rörligt väggfäste. Se även till att fästet passar för din storlek och vikt på tv:n. När du har bestämt dig för vilken typ av väggfäste behöver du kontrollera vad du har för vägg.

Borra hål för väggfästet i väggen

Sätta upp tv:n på rätt höjd

Enklast är att markera med tejp på väggen där du vill att tv:n ska hänga. Du kan även tejpa upp en större plansch för att få en bättre bild av tv:ns placering, sätt dig i soffan och känn efter. Viktigt är att tv:n inte kommer för högt upp vilket kan leda till att du får ont i nacken i längden.

På betongvägg

Har du betongvägg kommer du att behöva en slagborr för att borra hål för fästet. I hålet knackar du sedan in en betongplugg i plast, därefter kan du skruva fast väggfästet till tv:n.

På gipsvägg

Har du gipsvägg skall du inte använd samma plastplugg som till betongvägg. Istället behöver du speciella gipsexpanderbult till gipsvägg, vanligtvis kallad Molly, som finns att köpa i en vanlig byggbutik.

Du kan genom att knacka på din vägg hitta/höra var dina reglar sitter. Du kan även använda en regeldetektor för att veta exakt var de finns. Normalt sitter reglarna med 60 cm mellanrum så hittar du en är det bara att mäta. När du borrar i reglarna kan du använda vanligt träborr för att borra hålen med. Därefter är det bara att skiva upp ditt väggfäste.

För mindre skärmar kan du även använda dig av gipsexpanderbult. Viktig är att den behöver vara samma tjocklek som din gipsskiva du har i väggen.

På trävägg

Har du en trävägg, så är det bara att använda sig av träskruv när du skruvar upp ditt väggfäste.

Sätta upp tv på väggen med hjälp av Workscout

Om du inte har tid, erfarenhet eller verktyg att sätta upp din tv på väggen själv går det alltid att få hjälp av Workscout!
Via Workscout hittar du kompetenta personer med erfarenhet och verktyg, lägg upp ditt uppdrag här och vänta på att en scout kommer och sätter upp tv:n på väggen åt dig!

Har du frågor, kontakta oss gärna!

Glasklart?! Lägg in ditt uppdrag här!